Filmer som svänger

Om det finns något som är problematiskt med många nya filmer så är det att de ofta har soundtracks som inte svänger tillräckligt mycket. Här följer några filmtips att ta med sig till filmsoffan, alla har det gemensamt att de har stuns i soundtracket. Kombinera gärna med en Gumbo eller Jambalaya till och filmkvällen är komplett.

  • Moonlight Serenade (1954)Amy-Adams_Moonlight-Serenade_2009

Som namnet antyder så skildrar den här gamla klassiska filmen Glenn Millers liv. James Stewart gör en trovärdig tolkning av Miller och hans fru Helen Burger tolkas av June Allyson. Soundtracket innehåller förstås de flesta av Millers oemotståndliga klassiker. Filmen innehåller några misstag, bland annat så är kostymeringen inte helt tidsenlig, skådespelarna bär kläder av snitt som var populära mot mitten av 1950-talet snarare än det mode som var populärt när Miller var verksam. Sånt är dock inte särskilt svårt att bortse ifrån när musiken är såpass tidlös.

  • Life after Django Reinhardt (2011)

I den här dokumentären får man följa Django Reinhardts liv, av många ansedd som den viktigaste jazzgitarristen någonsin. Han är kanske inte att betrakta som en renodlad swing- eller dixieland-artist, men nog svängde det om honom. Hans historia blir än mer fascinerande med tanke på att han efter en eldsvåda blev av med två fingrar på vänster hand och ändå lyckades prestera fullständigt bländande på gitarren.

  • Swing (1999)

I den här filmen som regisserats av Nick Mead (en regissör som annars ägnat sig mest åt dokumentärer) står Lisa Stansfield för ett mycket väl ansett soundtrack. Hon spelade in några covers samt bidrog med fyra egna låtar i swingtappning. Filmen följer en man som hamnar i fängelse, väl där får han lära sig spela saxofon av sin cellkamrat. När han sedan släpps så startar han ett swingband samtidigt som han försöker vinna tillbaka sin flickvän som gift sig med den polisman som satte honom i fängelse.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *