Gladjazz i Sverige

Gladjazz i form av dixieland och swing är inte enbart ett amerikanskt fenomen. Från 1940-talet och framåt började det bildas orkestrar även i Sverige som lät sig inspireras av ljuden som hördes från andra sidan Atlanten. En av de tidigaste svenska dixielandgrupperna var Hep Cats som leddes av den kände trumpetaren Jack Lidström. De startade redan år 1946 och hade sin höjdpunkt 17454591-b0Bpufrån slutet av 1940-talet och över 50-talet. Lidström själv var aktiv som musiker längre än så.

Vid 60-talets gryning talades det om något av en revival för traditionella former av jazz, särskilt i Storbritannien, en trend som många unga svenska musiker vid den tiden inte var sena att haka på. Framförallt var det den tidens unga studenter som ville ha någonting att dansa till när det anordnades skoldanser. Bland de svenska banden kan nämnas Bunta Horn, Cave Stompers, Jazz Doctors, Storyville Creepers och Sveriges Jazzband.

En orkester som startade runt den här tiden som förtjänar ett särskilt omnämnande är Jumping Jacks. De började sin bana i Stockholm på skoldanser under 1950-talets andra hälft. De är värda att notera inte minst för sina två vokalister. Vanligtvis frontades de av duon Lill Lindfors och Anders Linder (som också dubblade på saxofon och som för övrigt är känd för en bredare publik framförallt som barnprogramledare).

Annars förknippas gladjazzen i Sverige ofta med så kallade swingpjattar och dansscenen som uppstod på det klassiska Stockholmsstället Nalen från 1940-talet och framåt. Swingpjattarna känns igen på deras karaktäristiska kläder, gärna hatt med en överdimensionerad kavaj och kostymbyxor med hängslen till. Nuförtiden finns det föreningar med anknytning till gladjazz i de flesta av Sveriges större städer både för musik och dans. Om du är sugen på att dansa eller lyssna ligger informationen om närmsta förening eller ställe som sysslar med den här typen av arrangemang bara en Googlesökning bort.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *