Gladjazz och dans

När man talar om gladjazz och dans så är det framförallt olika former av swingdans eller jitterbug som åsyftas. Jitterbugg är visserligen känd som en egen specifik dansstil medrums-1766888_960_720n fungerar rent formellt som en samlingsterm för alla olika former av Swingdans som i sin tur en bred kategori av olika dansstilar som innefattar lindy hop, balboa, collegiate shag, charleston och många fler.

Vad gäller termen jitterbugg så myntades den av kände sångare Cab Calloway som när han stod på scen tyckte att hans publik såg ut som jitterbugs (jitter = att skälva eller darra) när de dansade.

Eftersom swingjazz i hög mån är att betrakta som den första moderna dansmusiken så ligger de ingående dansstilarna till grund för många moderna dansstilar såsom disco, hip hop med flera.

Charleston var stort på 1920-talet och är en dans som fått sitt namn av en låt som bär samma namn. Dansen har ett högt tempo och är en slags vidareutveckling av foxtrot. Liksom många former av jazzdans så är stilen öppen för improvisatoriska inslag. I modern tid har dess inflytande synts bland annat i Michael Jacksons dansteg, och i andra former av hip-hop och streetdance. Charleston går att dansa både i par, solo och i grupp.

Den mest populära dansformen av de som hittills nämnts är förmodligen lindy hop. Lindy hop har rötterna i 1930-talets Harlem i New York, och är i första hand en pardans som karaktäriseras av att den är väldigt snabb och fysisk med och innefattar liksom charleston stora möjligheter för improvisation. Dansen sägs ha fått sitt namn i samband med att Charles Lindbergh landade i USA efter sin Atlantflygning. Han mottogs av en stor skara människor och en av dem ska ha utmärkt sig lite extra med en dans. På frågan om vad det var han dansade ska han ha svarat “lindy hop!”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *