Jazzkompatibel mat

New Orleans är gladjazzens vagga och Mecka och anses utöver det av många vara USA:s kulinariska huvudstad. För att komplettera ett svängigt soundtrack passar få matkulturer bättre än den mångfacetterade blandning som utgör stadens kulinariska arv.

Precis som jazzen från början kom till genom att kombinera många olika musikaliska uttryck är också New Orleans karaktäristiska mat en blandning av olika internatCDXqgTNUgAERAozionella influenser. Maten är vanligtvis kryddstark och innehåller ofta skaldjur av olika slag.

Eftersom New Orleans historia är starkt präglad av cajuner, en folkgrupp med rötterna i fransktalande regioner i östra Kanada, har påfallande många rätter namn med fransk anstrykning. Många av recepten är inte huggna i sten utan man kan ha i lite allt möjligt som finns tillgängligt.

Här följer några av de mest berömda rätterna, kanske finns det något du kan laga till nästa fredagsmys?

  • Gumbo är kanske den mest kända rätt som härstammar från New Orleans. Det är en kreolsk gryta som vanligtvis består av en kryddstark buljongbas, okra är ett stående inslag i grytbasen och var givmild med chilin för att ge grytan den rätta kicken. Tillsätt fläskkött och kombinera med räkor eller andra skaldjur. Serveras gärna med ris till.
  • Crawfish (alternativt crayfish) är en liten hummerliknande kräfta som kokas och ingår i många maträtter i cajunsk mattradition.
  • Jambalaya kan beskrivas som en släkting till den spanska paellan och påminner på vissa sätt om gumbon. Till skillnad från en gumbo innehåller den dock aldrig okra. Rätten innehåller för det mesta någon form av korv som kombineras med skaldjur, samt lök, selleri och grön chili. Serveras med fördel med ris till.
  • Beignets, detta är ett litet förtjusande bakverk. Påminner lite om croissanter vilket inte är så förvånande med tanke på att den introducerades i New Orleans av franska invandrare. En beignet består av jäst luftig deg som friteras och toppas med florsocker.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *