Benny Goodman – “the King of Swing”

Musiken under swingerBennyGoodman-Featuredan hade inte varit vad den var om inte för Benny Goodman. Han kom att bli känd som “the King of Swing” och hade sin storhetstid under mitten av 1930-talet. Goodman var en pionjär både som tonsättare och bandledare och som tonsättare var han en av de första att definiera Swing som en genre fristående från Dixieland. Som bandledare var han långt före sin tid i och med att han hade ett integrerat band under en era som präglades av stark segregation mellan svarta och vita.

Benny Goodman föddes år 1909 till judiska föräldrar. Han hade en fattig uppväxt men hans far hade ett stort intresse för musik, något som tidigt inpräntades i den unge Goodman. Det var i synagogan som han 10 år gammal först skulle komma att plocka upp musikinstrumentet som skulle göra honom berömd: klarinetten. Sin musikaliska karriär påbörjade han under de tidiga tonåren och vid 20-talets slut var han en flitigt anlitad studiomusiker.

Det stora genombrottet som bandledare fick han i mitten av 1930-talet med inspelningar av låtarna “King Porter Stomp” och “Sometimes I’m Happy”. Han var mycket populär under slutet av 30-talet och hans karriär kulminerade med en konsert i Carnegie Hall i New York den 16:e januari 1938. Den har av många kritiker kommit att kallas en av de viktigaste konserterna någonsin. Konserten finns sedan början av 1950-talet utgiven på skiva och anledningen till att den anses såpass viktig är för att den betraktas som det stora folkliga genombrottet för jazz som genre.

Det allmänna Intresset för Swing svalnade något under 50-talet och framåt men det stoppade inte Benny Goodman; han var aktiv som musiker ända till sin död 1986. Han hade utöver jazzmusiken ett passionerat intresse för klassisk musik och släppte bland annat ett par album där han tolkade kompositioner av Mozart.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *