Dansa Jazz

Lär dig dansa Jazz

Vi kan idag se att en av 1800 talets senare hälfts mest populära dansstilar återigen är på uppfart, Jazzen.Illustration av jazzdans Fler och fler unga människor väljer att lära sig de gamla klassiska movesen istället för de hiphop stilar och disco som var populärt under 90 talet. Att lära sig dansa Jazz är ingen konst, men det krävs övning. Att lära sig grunderna är det första steget. Vart och hur du väljer att lära dig dessa är helt och hållet upp till dig! Men en sak är säker, det finns massvis av alternativ som passar de flesta smaker.

Träna hos en dansskola

Det absolut vanligaste och kanske mest utvecklande alternativet för många är att börja dansa på en dansskola. Det finns massor av skolor att välja mellan, framförallt om du bor i en storstad. Några av de mest populära dansskolorna i de större städerna är Malmö Dansakademi, Dansstudion i Karlstad, Balettakademin i Stockholm och Dansforum i Göteborg. Om du vill börja träna på en dansskola så anmäler man sig oftast per termin. Denna anmälan sker oftast i början av året för vårterminen eller i slutet av sommaren för höstterminen. Anmälan brukar öppna några veckor innan terminen drar igång. Oftast betalar man en terminsavgift och har sedan ett förbestämt antal lektioner varje vecka utifrån ett schema. Vissa dansskolor erbjuder även drop in tider eller klippkort. Då kan betala per besök eller köpa ett paket av klasser som sedan dras bort från ditt klippkort vid varje besök.

Andra alternativ till dansskolor

Har man inte möjlighet och tid att lägga på danslektioner varje vecka vid speciella tidpunkter så finns det självklart andra sätt att lära sig dansa jazz. Antingen kan man boka in privatlektioner när det passar, ett alternativ som är väldigt effektivt med lite dyrare. Eller så kan man lära sig själv hemma med hjälp av instruktionsfilmer och videos som man antingen kan beställa hem eller hitta gratis på nätet. Det sistnämnda alternativet kan bli riktigt roligt om man verkligen lägger ner tid på det, kanske kan man samla ihop en grupp vänner som möts hemma hos någon en gång i veckan för att lära sig nya danssteg tillsammans.

Träna Jazz på professionell nivå

Att lära sig Jazz är en kul grej för vissa men kan också vara något som andra vill lära sig på en professionell nivå. Med professionell nivå så menas det att man antingen tränar hårt för att delta i olika sorters tävlingar eller för att man vill arbeta med dans. Att arbeta med dans kan vara allt från att man jobbar som danslärare eller driver en egen dansskola till att man är med i shower eller filmer som dansare. Med andra ord att du tjänar pengar på din dans och har detta som yrke.

Jazzbalett

jazzdans på scenFörutom klassisk Jazz så är det många idag som lär sig så kallad Jazzbalett. Denna dansstil började komma till under 1900 talet då både jazz och balett för sig var väldigt populärt. I och med att dessa dansstilar var så pass populära så började dessa vevas samman till en helt ny dansstil, nämligen Jazzbalett. Denna dansstil känns igen då den innehåller klassisk balett blandat med jazziga rytmer. En mix som bara exploderade i popularitet då blandningen av den vackra men kraftfulla baletten tillsammans med den svängiga jazzen var något helt nytt och annorlunda men som samtidigt gifte sig perfekt med varandra. Kända dansare världen över anammade denna dansstil och uppträdde på scener världen över. Denna galna, sexiga och coola dansstil började då även bli populär bland åskådarna i publiken och dans stilen spred sig snabbt även bland privata personer. Är du nyfiken på att se hur denna dans går till så finns det gott om Youtube videos att titta på för att få en inblick i Jazzbaletten. Det händer även att deltagare i den populära TV showen lets dance väljer att ha inslag av Jazzbalett i sina uppträdanden.

Att lära sig att dansa är idag lättare än någonsin. Det enda som krävs är tid och koncentration. Lägger du bara ner ett visst antal timmar per vecka och verkligen ser till att träningen blir av så kommer du snart att kunna se ut som vilket proffs som helt på dansgolvet!