Dixieland & Swing

Vanligtvis när man talar om så kallad gladjazz så handlar det om en typ av musik som i första hand har sina rötter i den Amerikanska staden New Orleans. Framförallt handlar det om två olika men närbesläktade färgstarka genrer som har sina direkta ursprung i jazzens barndom; dixieland och swing.

Av de två genrerna är dixieland den som kom först. Ursprungligen var uttrycket synonymt med en av de första jazzorkestrarna, känd som Original Dixieland Jazz Band. Bandet blev populära i och med ett antal inspelningar som gjordes redan år 1917. De kombinerade inslag från ragtime och marschmusik och sammanflätade dessa till något som idag nog enklast skulle beskrivas som en form av storbandsjazz, med stora inslag av blåsinstrument som trumpeter, tromboner och saxofoner.

Till skillnad från den betydligt mer disciplinerade swingjazzen, som uppkom senare, så låg dixielands tyngdpunkt på ensembleimprovisation. Dixieland kom att cementeras och utvecklas ända in på 1940- och 50-talen genom artister som Dixie Gillespie, Chris Barber, Kenny Ball, Acker Bilk och många fler. Louis Armstrong förtjänar ett särskilt omnämnande som en artist som förde genren vidare från dess rötter mot någonting mer modernt.

Swingjazzen uppkom senare än dixieland på 30-talet, vilket inte på något vis ska uppfattas som att den ersatte dixieland. Nej, de båda genrerna levde under lång tid sida vid sida som vitala konstformer. Däremot kan man kanske tala om det som att swingjazzen innebar ett slags renodling som i hög mån populariserade jazzmusik för en bredare publik. Där dixieland är välljudande kakafoni med hela blåsensembler som improviserar kring ett melodiskt tema är swingjazz vanligtvis stramare på så vis att fokus oftast ligger på ett soloinstrument åt gången. Swing var lättare att dansa till och mer melodisk. Genren hade sin höjdpunkt från slutet av 30-talet ända in på 50-talet, med artister som Glenn Miller och Benny Goodman. Mycket swing nyttjade också vokalister, varav Frank Sinatra är värd ett särskilt omnämnande som någon som spelade in många sångalbum med stora inslag av swingjazz.

Swing under 2000 talet

När man pratar om en mer modern version av Swing dans idag så är det oftast stilarna West Coast Swing och Electro Swing som kommer på tal. Båda två moderna versioner av den klassiska Swingen. West Coast Swing är relativt nytt i Sverige men är på stadig framgång då det är en rolig pardans som fungerar att dansa till flera musikstilar som bland annat blues, pop, hip hop, R&B och Jazz. Dans stilen har sitt ursprung ifrån USA där den dessutom är delstaten Kaliforniens officiella dans. West Coast swing är en modern sort av swingen som har ett mer lekfullt inslag och mycket utrymme för improvisation vilket gör att den lätt kan anpassas till de flesta musikstilar. Vill du lära dig denna dansstil så finns det ett flertal dansskolor runtom i landet som erbjuder veckovisa kurser inom West Coast Swing.
Electro Swing som även kallas för Boom Swing eller Swing House är även denna en nyare form av Swing dans. Denna typ av Swing dansas främst till musik som är en blandning mellan klassisk jazz och elektronisk musik. Tempot är oftast väldigt högt och det krävs god kondition för att hänga med. Det finns inte lika många dansskolor som erbjuder kurser i denna typ av dans som det gör inom West Coast Swing, men det betyder inte att det behöver vara svårare att lära sig att dansa till denna typ av Swing än någon annan. Det finns flera personer i Sverige som intresserar sig av denna typ av dans, ett tips är att söka upp personer med detta intresse och tillsammans bilda en grupp som möts ett par gånger i veckan för att öva på denna dans. Det finns gott om instruktionsvideor på nätet och garanterat personer i Sverige som vet precis hur denna dans går till. Är du dessutom intresserad av att visa upp dina nya skills på dansgolvet och inte hittar något ställe att göra detta på i Sverige, då sitter en resa till Las Vegas på sin plats. I Vegas så finns det massvis av klubbar som riktar in sig på just Electro Swing och där du kan dansa loss hela natten tillsammans med andra danssugna personer som älskar just denna typ av musik och dans.