Glenn Miller – den melodiöse swingpionjären

Även om du aldrig hört namnet Glenn Miller så har du garanterat någon gång hört hans musik. Miller var en amerikansk trombonist som hade sina största framgångar under 1930-talets sista år och under början av 1940-talet och hans musik hörs än idag i många olika sammanhang. Han var under sina framgångsGlenn_Miller_Billboardår omåttligt populär, men fick i och med det samtidigt motta mycket kritik från samtida jazzkritiker som menade att han var alltför kommersiell och lättlyssnad.

Han föddes i den lilla staden Clarinda, Iowa år 1904 men hans familj flyttade tidigt till Grant City i Missouri. Det var där han påbörjade sin musikaliska bana med att spela klarinett och mandolin. Han började dock tidigt intressera sig för dansmusik och bytte instrument till trombon. Sin första trombon kunde han köpa för pengar som han tjänat genom att mjölka kor.

Han slipade på sina musikaliska kunskaper som frilanstrombonist i många olika ensembler under 1920-talet fram till det tidiga 1930-talet. Eftersom han slog igenom med sitt egna storband relativt sent i karriären så tillbringade han knappa två decennier som en visserligen mycket duktig men också fattig musiker.

Han skulle dock komma att bli omåttligt populär när han väl fann det sound som skulle komma att bli hans signum. Det var dock inte trombonen som skulle utgöra grunden i hans musikaliska gärning. Hans genidrag bestod i att låta en klarinett spela ledmotivet tätt skuggad av en tight saxofonensemble. Det är det soundet du kan höra i hans två mest kända låtar “In the mood” och “Moonlight Serenade.

Sin första guldskiva fick han för Chattanooga Choo-Choo 1942, och den inspelningen skulle tyvärr komma att bli en av hans sista. Miller uppträdde under kriget periodvis för soldater som kämpade i andra världskriget och det var i samband med en sådan resa som han skulle komma att försvinna. År 1942 försvann flygplanet som han färdades i över engelska kanalen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *