Jazz idag

Jazz är en sådan musikgenre som antagligen aldrig kommer att gå ur tiden. Många tror att det endast är de äldre generationerna som lyssnar på Jazz vilket har visat sig vara fel. I och med att vi ser mer och mer av den moderna jazzen så har allt fler yngre blivit allt mer intresserade. Detta då den nya tidens jazz ofta har inslag av andra musikstilar som den yngre publiken känner igen. Det är inte alls ovanligt att man idag blandar in toner från bland annat rock, punk, hiphop och elektronisk musik. I Sverige finns det ett flertal jazzmusiker och föreningar som arbetar för att hålla igång Jazzen i landet. Det finns dessutom ett flertal klubbar, barer och lokaler som bjuder på Jazzshower av både okända och kända musiker. Den moderna jazzen går att tolka på flera olika sätt, många anser att den moderna Jazzen mest liknar en musikstil av jazz med inslag av flera andra musikstilar vi har upplevt genom tiderna fram tills idag. Vad tycker du?lyssna på live jazz idag

Lyssna på Jazz live

Vill du uppleva en riktigt svängig kväll som du sent kommer att glömma så finns det ett flertal stora Jazzklubbar att besöka. Är det en känd musiker som kommer att inta scen under kvällen så rekommenderas det att man förköper sina biljetter till stället då det oftast blir fullt, för tro det eller ej, men Jazzscenen är väldigt populär i Sverige och när det väl kommer stora stjärnor på besök så är det många som vill se dessa.

Ett ställe som är värt att nämna är Fasching i Stockholm. Klubben öppnades år 1977 och har sedan dess vuxit sig till att bli Skandinaviens största arrangör inom Jazzmusik. Klubben får årligen besök av både legender, stora välkända artister och nya ansikten. Fasching har alltid något på gång och erbjuder runt 250 live spelningar om året och ett flertal andra evenemang. Klubben har dessutom en restaurang där du och ditt sällskap kan njuta av en god middag samtidigt som det spelas livemusik från scenen. En av huvudägarna till klubben är FSJ (Föreningen Sveriges Jazzmusiker) som dessutom är de som grundade Fasching år 1977. FSJ jobbar för att fler ska få upp ögonen för jazzmusiken i Sverige och hjälper professionella jazzmusiker att kunna vara med och påverka och förbättra deras situation i Sverige samtidigt som de kan vara delaktiga i konserter och projekt som drivs av föreningen.
Vill du besöka Fasching så finner du lokalen på Kungsgatan 63 i Stockholm.

Ett annat sätt att ta del av jazzen live är att besöka någon av de jazzfestivaler som anordnas varje år i Sverige. De allra största festivalerna brukar anordnas i storstäder som Stockholm och Göteborg. Här kan du njuta av flera generationer av jazzmusik och lyssna på både gamla och nya favoriter. Det är även ett perfekt tillfälle att stifta nya bekantskaper med andra jazzintresserade personer.

Är du även nyfiken på att hitta både nya och gamla godingar inom Jazzen så kan vi rekommendera att du besöker Jazzradion. Här spelas både gamla stora hittar blandat med modern Jazz. Varför inte lyssna en liten stund för att se hur du själv upplever att jazzen har utvecklats från förr fram tills idag.

Kvinnliga Jazzmusiker

När man pratar om jazz så tänker nog de festa på manliga musiker som uppträder med sina instrument, stiliga hattar och solglasögon, en stereotyp som i vissa fall stämmer väldigt bra överens med jazzmusiken men i många fall inte alls. Vi har genom tiderna fram tills idag haft ett flertal kända jazzmusiker som har varit kvinnor och idag känns det viktigare än någonsin att uppmärksamma dessa. Ett stort steg för kvinnor inom jazzen togs år 2015 då festivalen ”Women in Jazz Festival” för första gången hölls i Sverige. Festivalen pågår under tre dagar och arbetar för att synliggöra kvinnliga musiker. Här bjuds det på seminarieprogram blandat med kortare musikinslag under dagtid samt konsertprogram under kvällen. Tanken bakom detta evenemang är att synliggöra fler kvinliga jazzmusiker samt ta död på fördomar om kvinnliga musiker inom genren. De vill även uppmärksamma inte bara de kvinnliga musiker som är aktiva idag utan även framhäva duktiga kvinnliga jazzmusiker som har funnits genom tiderna.

Vi kan sammanfattningsvis säga att Jazzen helt klart lever vidare och om något är på väg uppåt istället för ner. Det dyker hela tiden upp nya typer av Jazz som erbjuder svängiga versioner med inslag av både det ena och det andra inom modern musik. Vi håller tummarna för att det ska fortsätta i samma riktigt och hoppas på att fler svängiga klubbar kommer att öppna där vi alla kan dansa loss till de härliga tonerna av jazz.