Louis Armstrong – den störste av alla?

Denne gigant har haft ett inflytande inom jazz- och populärmusiken som knappast kan överskattas. Känd både för sin förmåga på trumpeten och som en säregen vokalist hade han en lång karriär som sträckte sig från 1920-talet fram till hans död 1971. Han hann under sitt musikliv med att fördjupa och utveckla dixieland och swing såväl som en mängd andra jazzgenrer. För en modern publik bör hans mest välkända inspelning vara “What a wonderful world”, vilke2-Louis-Armstrongn nästan är att betrakta som en poplåt. Han har dock skrivit ett stort antal låtar som idag räknas som jazzstandards, och spelat på ett nästintill oräkneligt antal fler.

Armstrong föddes i en fattig familj år 1901 i New Orleans. Hans uppväxt var olycklig, mycket på grund av att hans far lämnade familjen när Louis var väldigt ung. Han påbörjade sin musikaliska karriär redan som 11-åring då han ofta tillbringade sena kvällar med att sjunga på New Orleans gator tillsammans med vänner. Det var framförallt ett sätt att tjäna pengar till hans fattiga familj, men det gjorde också att han tidigt hittade den talang som skulle komma att försörja honom livet ut.

Som instrumentalist började han med att spela kornett men började spela trumpet i nära anslutning till att han gjorde debut som bandledare 1925. De följande två decennierna hade han en karriär av en sådan kaliber att han under 1950-talet var att betrakta som en musikalisk ikon. Vid sidan av sina musikaliska framgångar var han en av de första svarta musikerna som lyckades slå igenom stort också hos en vit publik.

Han var känd som en karismatisk scenpersonlighet som underhöll publiken både med sin musik och med sin “under-bältet”-humor. Sin största framgång uppnådde han sent i sin karriär med en inspelning av låten “Hello Dolly”, 1964. I och med den lyckades han dels med bedriften att knuffa undan the Beatles från topplistornas första plats och dels vid 62 års ålder med att vara den äldsta artisten någonsin att få en etta. Armstrong var aktiv som musiker ända till sin död.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *