Om sidan

Hej och välkommen! Den här sidan handlar om jazz, mer specifikt handlar den om vad som i Sverige ofta kallas “gladjazz”, mer specifikt känt som swingjazz och dixieland. Det är jazzgenrer som hade sina höjdpunkter från 1920-talet fram till början av 1950-talet och som har sina rötter i första hand i New Orleans i USA. Det är oftast dansvänliga musikstilar som framförs i medium till snabbt tempo. Kända representanter för stilarna är artister som Benny Goodman, Louis Armstrong, Cab Calloway, Duke Ellington, Glenn Miller, Count BasMontreal-Jazz-Bandie, Woody Herman, Artie Shaw och många fler. Till de svenska orkestrar som spelat samma typ av musik hör bland andra Hep Cats och Cave Stompers.

Du kommer att kunna läsa lite om vilket avtryck stilarna har gjort på modern kultur såväl som lite historik och kuriosa om genrernas stora mästare. Utöver detta hittar du tips på filmer som berör stora inflytelserika artister, eller bara filmer som har härligt svängiga soundtracks som ger ett eko från eran. Men jazzeran (det glada 20-talet och några decennier framåt) var inte bara musik. För att riktigt förkovra sig kanske det kan passa bra att laga mat som har sitt ursprung i New Orleans.

Förhoppningsvis hittar du givande information oavsett om du är väl bevandrad i genren eller om du är nyfiken på musiken, dansen, filmerna och så vidare och vill veta mer. Slå på en skiva med musik av någon av artisterna som nämns ovan och djupdyk i en spännande och fascinerande tid som gett eko ända in i nutiden.