Jag skulle säga att jazz är mitt eget språk.

Ett första dyk in i jazzmusikens värld

Jazz ses ibland som en återspegling av den kulturella mångfald och individualism som finns i USA, där den har sitt ursprung. En öppenhet för alla influenser, samt fokus på personliga uttryck genom improvisation, är väsentliga komponenter. Jazz har genom sin historia sträckt sig över världarna av populärmusik och konstmusik, och den har expanderat till en punkt där dess stilar är så varierande att en artist kan låta helt orelaterade till en annan. Detta har gjort att jazzen nått en punkt där den har blivit en hybrid av populärmusik och konstmusik. Efter att ha haft sin början i dryckesinstitutioner har jazzen sedan dess hittat ett hem på nattklubbar, musikhallar, akademiska institutioner och stora festivaler runt om i världen.

Hur jazzen fick sin start

Runt början av 1900-talet var staden New Orleans, Louisiana, i delstaten Louisiana, en kulturell smältdegel. Som ett resultat av stadens status som en stor hamn och det faktum att människor från hela världen samlas där, utsätts musiker där för en stor mångfald av musikstilar. Jazz skapades när delar av europeisk klassisk musik, amerikansk bluesmusik och sydamerikanska texter och rytmer kombinerades för att skapa en ny musikstil. Det finns mycket debatt om var ordet jazz kom ifrån; men många tror att det från början var tänkt att vara en sexuell fras.

Louis Armstrong

Improvisation är en betydande del av jazzmusiken, vilket är en av de egenskaper som skiljer den åt. Det är allmänt överens om att trumpetmusikern Louis Armstrong, som föddes i New Orleans och senare flyttade till Chicago, är grundaren av improvisation inom modern jazz. Hans improviserade trumpetsolo hade en lyrisk kvalitet, en känsla av lekfullhet och ett överflöd av energi som bara kunde komma från att skrivas i stunden. Armstrong var ledare för olika ensembler på 1920- och 1930-talen, och vid den tiden påverkade han ett stort antal människor att utveckla sin egen distinkta improvisationsstil, som de sedan tillämpade på musiken.

Jazzens växande horisonter

Musiken av Louis Armstrong och andra från New Orleans kunde nå en bred radiopublik eftersom tidiga inspelningar gjordes tillgängliga. Både musikens attraktionskraft och dess sofistikerade nivå började stiga, och framstående kulturinstitutioner över hela landet började ta emot jazzensembler. På 1940-talet var musikscenerna som blomstrade mest i Chicago, Kansas City och New York. I dessa städer var danshallarna fulla av fans som strömmade till för att se enorma jazzensembler uppträda. Denna tidsperiod kallas vanligen för swing-eran, efter de liltande dansrytmerna som kallas “swing” som populariserades av storband vid denna tid.

Benny Goodman var avgörande för att göra musiken populär bland vita lyssnare. Cab Calloway och Count Basie var två andra inflytelserika bandledare i jazzhistorien.

Billie Holiday

Billie “Lady Day” Holiday var en av de mest inflytelserika jazzsångarna från 1930-talet till 1950-talet. Hon var känd för sin förmåga att locka fram enorm känsla ur vilken fras som helst i ett jazzstycke. Hennes tidiga inspelningar var med Benny Goodman, men det var med Count Basies orkester som hon fick ett brett erkännande.

Duke Ellington

Duke Ellington var en pionjär under Big Band-perioden. Han var en inflytelserik dirigent, kompositör av amerikanska standarder och pianist. Hans band varade i mer än 50 år och var baserat från New York, även om de turnerade internationellt. Han anses till stor del vara den mest fulländade kompositören som någonsin kommit från USA. Hans yrkesliv började på 1920-talet och fortsatte till 1970-talet innan det tog slut.

Bebop

Bildandet av stora band gav musiker chansen att utforska och experimentera med en mängd olika improvisationstekniker. Bebop är en onomatopoisk anspelning på de rytmiska stämplingarna som kan höras i musiken. Den utvecklades av saxofonisten Charlie Parker och trumpetaren Dizzy Gillespie medan de båda var medlemmar i ett Big Band. Bebop är känt för sin avancerade nivå av virtuositet och harmonisk komplexitet. Musiken av Parker och Gillespie presenterades av små band över hela landet, och musiker kom för att höra den nya riktningen som jazzen tog som ett resultat av dessa framträdanden. Det intellektuella förhållningssätt och tekniska utrustning som dessa bebop-pionjärer tillförde jazzmusiken etablerade en standard som fortfarande följs av jazzartister idag. Thelonious Monk och Max Roach är ytterligare två viktiga figurer i utvecklingen av bebop.

Ella Fitzgerald

Ella Fitzgerald var en av de mest populära jazzsångerskorna under större delen av det senaste halvseklet. Under sin karriär sålde hon 40 miljoner inspelningar och reste mycket runt om i landet samtidigt som hon ledde sitt eget band. Hon började sin karriär vid tiden för Big Band, men hon anpassade sig snabbt till bebop och andra stilar och blev enpionjär inom scatsång i processen.

Miles Davis

1944 blev Miles Davis medlem i bandet ledd av Charlie Parker, hans musikaliska hjälte. Det dröjde dock inte länge innan hans benägenhet för experiment och improvisation drev honom att ta rodret i sina egna musikaliska ansträngningar. (För bevis, kolla in “Kind of Blue”, som har rekordet för de flesta album som sålts inom jazzgenren.) Redan innan han producerade “Bitches Brew” hyllade kritikerna hans 1960-talskvintett som en av de mest inflytelserika överlag. av jazz. John Coltrane var medlem i detta band, vilket är en av anledningarna. Som ett resultat av det faktum att han konsekvent förnyade både sig själv och jazzmusiken under andra hälften av 1900-talet, anses han vara den mest betydelsefulla jazzutövaren på den tiden.

Jazz idag

Jazz är en extremt utvecklad konstform som fortfarande utvecklas och växer i en mängd olika riktningar idag. Varje decenniums musik har ett sound som är både fräscht och distinkt från musiken från decenniet som kom före den. Sedan beboppens dagar har jazzscenen inkluderat en mängd olika musikstilar, såsom avantgardemusik (Sun Ra, Charles Mingus, Eric Dolphy och Ornette Coleman), latinjazz (Tito Puente, Stan Getz, Cal Tjader). , Mongo Santamaria och Poncho Sanchez), jazz/rock-fusion (Herbie Hancock, Chick Corea och Freddie Hubbard) och otaliga andra typer av musik. Eftersom modern jazz är så varierande och omfattande finns det något intressant att hitta i varje enskild musikers stil.

Kategori:

Senaste inläggen:

01

Amsterdam

Lorem ipsum dolor sit amet, consec tetur adipiscing elit. Maece males mas porttitor lectus cursus nec. Ut pharetra metus nec lobortis imperdiet pharetra fermentum.