Jag skulle säga att jazz är mitt eget språk.

I Europa är dessa de 10 bästa jazzfestivalerna.


Dessa jazzfestivaler hedrar jazzstorheter från förr och nu, såväl som musiker från andra genrer, på några av Europas vackraste platser.

Många av Lvivs Habsburg-, art nouveau- och barockstrukturer överlevde 1900-talets krig relativt oskadda. Det finns tre scener på denna festival, som lanserades 2011, och den har musiker från Europa och USA, samt kubanska trumpetunderbarnet Arturo Sandoval. Sons of Kemet från Storbritannien och mästerslagverkaren Trilok Gurtu kommer att uppträda i det fria på vackra Rynok Square som gratis höjdpunkter bort från den stora Eddie Rosner-scenen.

Vienne, Frankrike, är känt för sin jazzscen.

Amphitheater Roman, Frankrike, platsen för flera Jazz a Vienne-konserter. Det är dags att höja volymen… inramning för många av festivalens akter, en romersk amfiteater. På 1920-talet omfamnade fransmännen amerikansk jazz och gav den sin egen smak genom jazzmanouche. Denna typ av musik kan fortfarande höras på gatorna i städer runt om i landet under sommaren. Ancient Vienne, söder om Lyon vid floden Rhône, har en romersk amfiteater som är värd för stora akter som Imelda May och Esperanza Spalding samt Earth Wind and Fire, Chic och Erik Truffaz. I år uppträder också Diana Krall, Lisa Simone och Brad Mehldau i en hyllning till Django Reinhardt. Amfiteatern är inte det enda stället att se en föreställning på; mindre platser som Garden of Cybele, en romersk kvarleva, erbjuder musik hela dagen och kurser för blivande musiker.
Möjligheter till logi B&B och vandrarhem i Wien finns på vienne-tourisme.com. Om Vienne är fullt, är det bara 25 minuters bilresa till Lyons södra förorter med bil eller buss, tack vare Wiens närhet till staden.

en högsta kärlek, i Sussex

Under ett framträdande dagtid på jazzfestivalen A Love Supreme i Sussex, Storbritannien.
Även medan Glyndebourne är värd för Rossinis komiska klassiker Il barbiere di Siviglia, en mil bort på Glynde Place, kommer en helt annan typ av beat att förslava lyssnarna. Andra anmärkningsvärda kvinnliga jazz-/soulartister på listan i år inkluderar Lianne La Havas från södra London, den nederländska Caro Emerald, den bluesbaserade Melody Gardot och hitmakaren Kelis. I en all-star trio med pianisten Brad Mehldau och trummisen Mark Giuliani, gitarristen John Scofield, baslegenden Stanley Clarke och Kamasi Washington, en Kendrick Lamar-sideman, återgår den genreböjande kompassen till full-on jazz. Burt Bacharach, åh ja, han kommer också att knyta ihop sin sträng av låtar.

Genève, Schweiz, är värd för Montreux Jazz Festival

Under sin 49-åriga historia har den europeiska jazzfestivalen känd som “den europeiska jazzens fader” utvecklats till en bredare modern musikfestival. Led Zeppelin och New Order har prydt sina scener under sin storhetstid, men jazzen är fortfarande kärnan i vad festivalen har att erbjuda i form av sena jamsessioner, jazztåg och tävlingar för blivande artister. Muse är headliner för årets festival, men på listan för jazzfans finns bland andra Lisa Simone, Mike Stern, Dweezil Zappa, Al Jarreau, Quincy Jones och Biréli Lagrène. En stor betoning på miljöansvar syns i den noggranna städning och omfattande återvinning som sker här på grund av sitt läge i Schweiz.

Perugia, Italien, är värd för Umbria Jazz Festival.

I sommar kommer jazzentusiaster att glädjas åt att höra eklektiska moderna melodier som flödar genom pittoreska Perugias piazzor, kullerstensgränder och välvda trappor, som de har gjort varje år sedan 1973. John Scofield, Buddy Guy och Marcus Miller kommer att uppträda på en stor scen i årets utomhus Arean Santa Giuliana. Diana Krall kommer att sjunga och spela piano. Med Chick Corea och Cory Henry och hans Apostles-band, samt Cory Henry. Både George Clintons Funkadelic och Mika, sångerskan i det populära spåret Grace Kelly och en domare i Italiens X-Factor, kommer att ansluta sig till dem, även om ingen av dem är riktigt jazz.

Rotterdams North Sea Jazz Festival

Brittiska jazzfans har strömmat till Nederländerna varje sommar sedan 1976, när Sarah Vaughan, Count Basie och Dizzy Gillespie ledde denna massiva men intima festival, som äger rum över 13 scener på fyra våningar i det massiva Ahoy-komplexet och drar en publik på 60 000-70 000 personer. Earth Wind and Fires pyrotekniska funk är återigen framträdande på årets lineup, som inkluderar flera artister som tidigare medverkat på andra festivaler på vår lista. Jazzpurister kommer att lugnas av Pharoah Sanders och Charles Lloyd samt Antonio Sanchez, Ibrahim Maalouf och Cécile McLorin Salvant, som alla är med i Simply Red och Level 42:s groove/pop-kvoter.

Vitoria-Gasteiz, Spaniens Jazz de Vitoria-festival

Wynton Marsalis, trumpetaren som skrev en svit för Vitoria 2006, lät sätta upp en staty i naturlig storlek vid Parque de la Florida, en av Vitorias många vackra gröna spaces, 2006. Pat Metheny, gitarrist, och Ron Carter, tidigare basist för Miles Davis (€40), kommer att uppträda som ett par i år. Joshua Redman Quartet och Tom Harrell delar notan (30 € = fynd), men den anmärkningsvärda listan inkluderar även Kenny Barron och Dave Holland, som lovar att bli ännu en mycket minnesvärd kombination. Jazz spelas två gånger om dagen på gatan och på Hotel Canciller Ayala fram till småtimmarna på morgonen. Även om Vitoria-Gasteiz ofta hamnar i skuggan till förmån för Bilbao, Pamplona och San Sebastian i norr, är det en spännande destination med en aktiv studentpopulation, ett medeltida kvarter, ett framstående modernt konstgalleri (Artium) och många utmärkta pintxo barer.

I Marciac, Frankrike, finns en livlig jazzscen.

Den lokala borgmästaren Jean-Louis Guilhaumon, som kom med idén till en jazzfestival i världsklass på 1970-talet, har utan tvekan överträffat de vildaste förväntningarna hos även denna mest kreativa av kommunpolitiker. Festivalpresident Guilhaumon har skrivit på Snarky Puppy som headliner för årets 39:e upplaga av denna extraordinära sammankomst i Frankrike. Några av de mer välkända figurerna inom jazzen, som Dianne Reeves, John McLaughlin, Maceo Parker, Ahmad Jamal och Wynton Marsalis, kommer att uppträda på den 6 000 sittplatsers tält som byggts upp på stadens rugbyplan.
Möjligheter till övernattning Varje natt hoppar stadens befolkning från 1 650 till någonstans omkring 20 000, vilket innebär att hotell i och runt byn fylls tidigt under jazzveckan (ofta av artisterna själva). Som ett resultat kommer personer som bokar i sista minuten att behöva köra från ett samhälle i närheten.

Staden Ni, serbiska provinsen Ni

Niville är ett fantastiskt värde jämfört med andra västeuropeiska städer av dess kaliber, men den saknar till exempel Perugia eller Viennes konstnärliga majestät. Nis, Serbiens tredje största stad, är inte utan attraktionskraft: fästningen, ett brett grönområde omgivet av osmanska murar och portar, är där de flesta konserterna äger rum. Förutom soulikonen Joss Stone, saxofonisten Soweto Kinch, gitarristen Al Di Meola och medlemmar av Cyrus Chestnut Trio, som inkluderar Buster Williams och Lenny White, samt tidigare Miles Davis-saxofonisten Bill Evans, kommer festivalen att innehålla en värd andra framstående musiker för så lite som €12. Förutom de välkända världsomspännande namnen kommer gratisscener, workshops och improviserade gatusessioner att sprida de livliga, oförutsägbara rytmerna av balkaninfunderad jazz över hela staden.
Möjligheter till logi Det är en bra idé att boka hotell på centralt belägna och enkelt inredda Hotel Lotos (dubbelrum från €29 B&B) eller Hostel Marvel om du har en särskilt snäv budget. nisville.com

Cork Jazz från Guinness Brewing Company

Den största jazzfestivalen i Irland, som inte hålls under sommarmånaderna, samlar vanligtvis några av de bästa spelarna i världen. I år kommer till exempel Everyman Theatre att stå värd för ett framträdande av trumpetaren Randy Brecker, gitarristen Larry Coryell och trummisen Alphonse Mouzon. Det lanserades 1978 av Jim Mountjoy, Metropole hotellets marknadschef, som ett sätt att locka fler besökare till staden, och det har varit en dundersuccé: Cork Jazz lockar över 40 000 musikfans varje år. Jazz spelas på en mängd olika platser, från gathörn till små pubar, gallerier och teatrar, som alla är öppna för allmänheten.

Kategori:

Senaste inläggen:

01

Amsterdam

Lorem ipsum dolor sit amet, consec tetur adipiscing elit. Maece males mas porttitor lectus cursus nec. Ut pharetra metus nec lobortis imperdiet pharetra fermentum.