Jag skulle säga att jazz är mitt eget språk.

Fördelar för mental hälsa med jazzmusik

Jazzartister måste använda sina hjärnor på ett sätt som klassiska musiker inte gör, som improvisation och call-and-response, för att uppträda.

Att lyssna på jazz minskar stress och förbättrar minnet, vilket alla är viktiga för ett hälsosamt liv.

Det kan finnas en oproportionerligt positiv inverkan på utvecklingen av hjärnan i mellanstadiets jazzensembler.

Det här är andra gången jag går på Katy Jazz Festival, ett evenemang som drivs av ett skoldistrikt strax väster om Houston, och jag hade en fantastisk tid. Det var ett tag sedan jag blev mätt på jazz. För att vara rättvis är jag inte en besatt jazzentusiast, men jag måste göra periodiska resor till New Orleans eller Katy för festivaler som denna.

Det är svårt för en som jag som inte kan så mycket om musik men som inte orkar med de nya svindlande spåren i så många “aktuella” tjänster att bli intresserad av jazz. Med upplysta distrikt som Katy ISD och de större offentliga skolorna i Texas som tillhandahåller jazzträning som ett separat alternativ för marsch- och konsertband, kan jazzuppskattning börja redan på mellanstadiet.

När jag var 19 blev jag en fullfjädrad beundrare av showen. Efter mitt första år på University of Tennessee i Knoxville övertalades jag av en broderskapskompis att tillbringa sommaren i Hollywood med sin familj, eftersom hans familj nyligen hade flyttat dit. Som ett resultat av hans vägledning kunde jag se jazzlegender som Stan Kenton, Cab Calloway och Gerry Mulligan på nära håll när de uppträdde i barerna och konserthusen i New York City. Min vän och jag lyssnade på Dave Brubeck och Joe Morello hela natten till priset av en öl, som vi lyckades mjölka under cirka tre timmar.

Först antog jag att ljuden jag hörde inte var något annat än slumpmässigt brus. Jag hade fel. Jag lärde mig mycket av min kompis förklaringar, där han började med melodiraden i låten och sedan improviserade på den melodiraden innan han återvände till låtens öppningsdeklaration. Det räckte med att rytmerna rann genom min kropp som honung på ett varmt kex för att jag skulle uppskatta dem.

Sedan Katy-festivalen, när 12 skolor visade upp sina jazzensembler och subsumerade kombinationer, har jag lärt mig mycket. Åtta professionella kombos uppträdde också på festivalen. Dessutom granskar professionella musiker, varav många är eller har varit högskolemusiklärare, studentgrupperna. Det finns en mikrofon i publiken så att alla kan höra vad som sägs under kritik. Som ett resultat av sådan träning har jag förstått att lyssna på eller spela jazz har en djupgående effekt på ens hjärnans fysiologi.

Att lyssna på jazz har flera fördelar.

Att lyssna först har en avstressande effekt. Som jag har diskuterat i tidigare stycken är stress ett minnes värsta fiende. I min situation kunde jag tillämpa mina kunskaper om jazz från västkusten till Auburn veterinärläroplan. Till skillnad från mina klasskamrater spenderade jag mycket tid på att lyssna på jazzinspelningar medan de proppade på sina veterinärmedicinska prov. Alla mina klasskamrater utom fyra rankades sämre än jag när det gäller akademiska prestationer.

Att lyssna på jazz är väldigt roligt, men inte alls lika roligt som att spela jazz. Tidigare kallades Jim Cullums band i San Antonio som “Happy Jazz Band”. Tänk på jazzens ursprung. Som en metod för känslomässig frigörelse för förslavade människor, gav blues så småningom upphov till jazz i dess mer optimistiska inkarnationer, en distinkt amerikansk innovation. Lycka är ett resultat av hälsosamt nöje. Hjärnor som är på gott humör har bättre förmåga att behålla information. Det är också vanligt att de lever längre (kom ihåg mitt inlägg om så många ståuppkomikers långa livslängd). Kom ihåg Preservation Hall i det franska kvarteret i New Orleans. Många jazzmusiker i 80-årsåldern framför fortfarande högkvalitativ musik i USA.

Fördelarna med jazzspel

Även som lyssnare producerar min otränade hjärna en oändlig ström av improvisation i mitt sinnes öra efter en jazzkonsert, som kan involvera många instrument jag inte har en aning om hur jag ska spela.

Som musiker behöver man inte lika mycket intellektuell kraft för att framföra ett instrument. Ytterligare tekniska krav inkluderar att spela blå toner och svänga åttondelsnoter, samt 12/8 och 5/4 rytmer eller svåra afrikanska eller latinska rytmer, för att kunna spela musiken.

Dessutom är improvisation, som i huvudsak är komposition i realtid, ett enormt åtagande. Det finns ett skyddsnät när man improviserar, men spelarna måste ha ett stort musikaliskt ordförråd och veta på millisekunder vilka nya toner som skulle passa….”

De måste också vara uppmärksamma på vad resten av bandet gör så att de kan svara på lämpligt sätt. Inom jazz är konceptet “ring och svara” i grunden en form av musikalisk dialog. Som barn som lär sig musik kan jag inte tänka mig något mer mentalt belastande än detta. Jag tror att mellanstadiets jazzband kan ha en oproportionerligt positiv inverkan på utvecklingen av hjärnan under de tidiga stadierna av mellanstadiet.

Jazzutbildning kan vara den mest effektiva metoden för att lära unga människor att tänka kritiskt och kreativt om världen. När jag kom tillbaka från min första resa till Katy-festivalen skrev jag ett blogginlägg om de enastående lärarförmågan hos direktörerna för jazzbanden. Protester gjordes av många lärare som i huvudsak sa att vem som helst kan undervisa kompetenta barn. Många vanliga lärare har att göra med underpresterande. Tänk på möjligheten att jazzbandstudenter kan vara så framgångsrika eftersom deras träning i konsten har finslipat deras hjärnor i värdefull inlärningskapacitet för hand-öga-koordination, förmågan att memorera, disciplinera och tålamod; kritiskt och kreativt tänkande; snabbt intellektuellt engagemang med andra idéer; och självförverkligande och självförtroende.

Det finns betydande vetenskapliga bevis för att mental påfrestning skapar nya hjärnanslutningar och biologiska möjligheter. Som jazzmusiker måste du skaffa dig ett brett musikaliskt ordförråd och hålla dig till jazzens principer, men du måste också lära dig om din egen mentala biologi.

Kategori:

Senaste inläggen:

01

Amsterdam

Lorem ipsum dolor sit amet, consec tetur adipiscing elit. Maece males mas porttitor lectus cursus nec. Ut pharetra metus nec lobortis imperdiet pharetra fermentum.